keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Kiitollisena nautin metron viivästymisestä

En aikonut sanoa sanaakaan metrosta. Kukaan ei varmaan kesän paljastusten jälkeen odottanutkaan, että se oikeasti kulkisi vielä tammikuussa 2017. Silti uutisella, jossa kerrotiin, että aloitusajankohta on edelleen avoin, mutta että se ei varmasti ole tammikuu 2017 jaksettiin revitellä niin perinteisessä kuin sosiaalisessa mediassa. Joten itse ajattelin olla hiljaa ja odottaa. Koska oikeastaanhan olen iloinen ja kiitollinen.

Iloinen ja kiitollinen? Kyllä, juuri sitä. Nautin jokaisesta päivästä, jona saan vielä kulkea työmatkani suhteellisen sujuvasti bussilla Westendin asemalle ja siitä eteenpäin. Nautin siitä, että tiedän ehtiväni päiväkodille ajoissa ennen sulkemista, vaikka tekisin melkein täyden työpäivän. Iloitsen siitä, ettei työmatkani kaikesta huolimatta kestä kuin sen tunnin. Iloitsen siitä, että joka päivä lapseni on yhden päivän vanhempi ja aika, jolloin hän voi kulkea itsekseen koulumatkansa on yhden päivän lähempänä. Uskallan jopa toivoa, että Länsimetron ja sen jatkeen liikennöinnin aloittamisen väliin ei jäisi kovin montaa vuotta.

Tynkämetro oli alunperinkin hölmö päätös. Se riistää länsi- ja eteläespoolaisilta toimivat yhteydet niin Helsingin keskustaan kuin poikittaissuunnassakin. En silti viitsi alkaa syytää someen "mitä minä sanoin" -tyylisiä päivityksiä. Moni nimittäin tekee sitä ja se tympäisee. Ne, jotka tynkämetron puolesta aikoinaan äänestivät, tekivät sen uskoen metrovisioon. Tai niin ainakin haluan uskoa. Olihan metrolle ihan hyviäkin perusteita. Me vaikutusalueen ulkopuolella asuvat pelkäsimme jo silloin kaikkien liikennepaukkujen menevän metroon. Mutta varmaan kukaan ei aavistanut kuinka kovalla kädellä bussilinjoja lopulta päätettiin karsia metron myötä. Johtavana ajatuksena ei selvästikään ole ollut käyttäjäystävällisyys, vaan periaate, että saadaan metrolle mahdollisimman paljon käyttäjiä, vaikka suuri osa ajaisi sillä vain kaksi asemanväliä vaihtaakseen toiseen bussiin. Tämä syöttöliikennebussi - metro - poikittaislinja -matkaaminen tulee ainakin omaa työmatkaani Länsi-Helsinkiin hidastamaan ainakin vartilla. Lisäksi matka meiltä Soukasta Helsingin keskustaan tulee huomattavan paljon hitaammaksi vaihdon myötä, koska jo metromatka Matinkylästä Kamppiin kestää yhtä kauan kuin nykyinen bussimatka Soukasta Kamppiin. Siksi en osaa harmitella viivästymistä.

Tiedostan metron aloituksen myöhästymisen haittapuolet, etenkin ne taloudelliset. Muut haitat nyt eivät niin kummoisia ole. Edes imagohaitta ei ole mikään ylitsepääsemätön juttu. Onhan Länsimetron myöhästymisestä tehty mitä hassuimpia meemejä enkä pidä vedonlyöntiäkään aiheesta huonona asiana, huvittavana vain. Taloudellisille haitoille en voi mitään. Joten olen kiitollinen ja nautin bussimatkastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti