lauantai 1. lokakuuta 2016

Miksi juuri Soukka?


Jatkan taas lähiöistä. Niistä on selvästi tullut minulle jonkinlainen pakkomielle viime aikoina. Mutta joku tuossa jokin aika sitten kysyi, että miksi oikeastaan juuri Soukka. Joten aloin pohtia asiaa ja etsiä perusteluita. Siis muitakin kuin sen ”koska tuntui siltä, että se on hyvä ratkaisu”.

Soukka on ollut asiointialueeni alle kuusivuotiaasta. Tuolloin nimittäin muutimme Tapiolasta alueelle, jota nykyisin kutsutaan Espoonlahden keskukseksi, se alue siellä Lippulaivan, kirkon ja uimahallin ympäristössä. Silloin ei ollut keskusta. Ei ollut Lippulaivaa, ei ollut kirkkoa, ei ollut uimahallia eikä mitään muutakaan. Parakkikauppa oli ja päiväkoti avattiin seuraavan vuonna. Uusia taloja sinne nousi kuin sieniä sateella. Mutta palveluiden suhteen olimme lähimpien jo olemassa olevien lähiöiden eli Soukan ja Ala-Kivenlahden varassa. Soukasta löytyi tuolloin kaikki. Siellä oli ostarilla pari ruokakauppaa ja lisäksi Valintatalo ostarin alapuolella sekä Elanto kirjaston talossa. Oli siis myös kirjasto. Oli terveyskeskus ja ostarilla pari pankkia, Posti, kirjakauppa, apteekki, lastenvaatemyymälä, urheiluvälinekauppa, pari kioskia, kirjakauppa, valokuvaamo ja mitä niitä nyt olikaan. Joka tapauksessa sieltä löytyi kaikki tarvittava ja vähän enemmänkin. 

Soukasta tuli minulle jo lapsena luonnollinen asiointisuunta. Kivenlahteen en koskaan tottunut. Soukka oli siis jo valmiiksi tuttu, vaikka en täällä aikaisemmin olekaan asunut. En ollut alueen (osin kyseenalaisen) maineen varassa vaan tiesin minne olen muuttamassa. Noita palveluja ei tietenkään enää ole tuossa mittakaavassa. Kaupalliset palvelut on aikoja sitten keskitetty kauppakeskuksiin, joten saamme olla onnellisia, että meillä on sentään kaksi ruokakauppaa puolen kilometrin säteellä kotoa. Ja kirjastokin vielä toistaiseksi. 

Hyvin proosallinen peruste etsiä asunto juuri Soukasta oli hintataso. Mistään muualta Länsiväylän eteläpuolelta ei Espoossa saa asuntoa yhtä inhimilliseen neliöhintaan. Se merkitsi paljon. Lainaa oli jo tarpeeksi, yhtään enempää en halunnut, mutta muutama neliö enemmän kuin edellisessä asunnossa oli enemmän kuin tervetullutta. Täällä on myös mahdollisuus vaihtaa myöhemmin asumismuotoa alueen sisällä, jos siltä tuntuu. Halusin sitten siirtyä vuokralle tai asumisoikeuteen omistusasunnon sijaan tai vaikkapa mutta kerrostalosta rivariin. Tämä on niitä lähiöitä, joissa asuntotyyppejä on sekoitettu tosi fiksusti. 

Kun muutin, muutin tänne lapsen kanssa. Parin vuoden kuluttua koulunsa aloittavan lapsen, jonka kanssa olisi nyt tarkoitus asua samalla alueella seuraavan vuosikymmenen ajan. Mietin siis asioita ihan eri näkökulmasta kuin ennen, panin painoa seikoille, joiden olemassaoloa en aikaisemmin edes muistanut: kouluille ja harrastuksille. Täällä on peruskorjattu alakoulu. Koulu, jossa henkilökunta viihtyy ja pysyy, mikä väkisinkin vaikuttaa lapsen viihtymiseen positiivisesti. Myös yläkoulun peruskorjaus valmistui vasta pari vuotta sitten. Samasta rakennuksesta yläkoulun kanssa löytyy myös lukio, jos sinne haluaa joskus tulevaisuudessa pyrkiä.

Koulujen lisäksi täällä on hyvät harrastusmahdollisuudet. On urheiluun lähes kaikki tarvittava: uimahalli, jalkapallokentät, jäähallit, ratsastuskoulu jne. Ja kaikki kävelymatkan päässä kotoa. Kaikkialle pääsee turvallisesti kävellen tai pyörällä ilman vaikeita tienylityksiä. Lisäksi löytyy jo mainittu kirjasto ja esim. taidekoulu, jos kaipaakin henkisempiä harrastuksia.  Vapaampaan toimimiseen kivenheiton päässä on Puropuisto, tai nykyiseltä viralliselta nimeltään Soukan asukaspuisto, josta löytyy tekemistä ja seuraa. 

Vielä toistaiseksi voin hehkuttaa myös liikenneyhteyksiä. Ne toimivat joka suuntaan. Valitettavasti tämä tulee muuttumaan, kunhan Länsimetro alkaa kulkea. Helsingin keskustaan yhteydet heikkenevät selvästi ja myös monet bussilinjat muualle Espooseen lakkautetaan, vaikkeivät ne kulje lähelläkään metron vaikutusaluetta. Tosin haitta on vain tilapäinen, koska oletettavasti liikkuminen helpottuu siinä vaiheessa, kun metron jatke valmistuu. Mutta kukaan ei vielä kykene ennustamaan milloin oikeasti ollaan niin pitkällä. Eli liikenneyhteyksien kohdalle tulee tulevaisuudessa miinus. Mutta sekin toki oli tiedossani jo muuttovaiheessa. 

Lisäksi täällä on meri. Meri ja metsiä, rannikkoluontoa ja saaristoa. Täällä voin lähteä iltakävelylle kahlailemaan meressä. Tai käväistä uimassa iltalenkin lomassa. Voin hypätä yhteysalukseen ja karata päiväksi saareen. Voin pakata repun ja suunnata luontopolulle tai hypätä polkupyörän satulaan ja pyöräillä pitkin rantaraittia niin pitkälle kuin jaksan. Voin kiivetä korkealle kalliolle ihailemaan maisemia tai istua rantakivelle kuuntelemaan lintuja. Kuvittelin aina muiden puheissa esiintyvän meren kaipuun olevan vain romanttista höpinää. Mutta nyt olen huomannut, että itse olen onnellisempi meren äärellä.  Täällä on kaiken muun lisäksi meri eli täällä on kaikki. Niitä sukulaisia ja ystäviä unohtamatta. En tunne tarvetta olla trendikäs, joten sen mukaan minun ei tarvitse asuinaluettani etsiä. En tiedä mitä sellaista tarvitsisin mitä täällä ei ole. Siksi juuri Soukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti